Kültéri falburkolat opciók összehasonlítása – Így számolj!

A kültéri falburkolatok fontos szerepet játszanak otthonunk esztétikájának és értékének növelésében. A megfelelő burkolat kiválasztása nemcsak a megjelenésről szól, hanem az anyagi költségekről és a tartósságról is. Ebben a bejegyzésben sorra veszem a leggyakrabban használt olcsó és költségesebb falburkolatokat, valamint azt is, hogy egy adott technológia alacsony anyagköltsége nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy az lesz a legolcsóbb falburkolat. Ez természetesen igaz visszafelé is: egy magasabb anyagköltség nem automatikusan tesz egy megoldást a legdrágább burkolási opcióvá.

Továbbá figyelembe kell vennünk, hogy a kültéri falburkolat kiválasztása egy hosszútávú döntés, amely általában évtizedekre szól. No, de lássuk a medvét, vagyis a kültéri falburkolatokat!

A kültéri falburkolat kiválasztásánál figyelembe vett szempontok

Amikor kültéri falburkolatot választunk, több fontos szempontot is figyelembe kell vennünk annak érdekében, hogy az optimális döntést hozhassuk meg. Az alábbiakban sorra veszem ezeket a szempontokat, valamint azt is, hogy hogyan alakulnak majd a költségek.

 • Időjárásállóság: A kültéri burkolatnak ellenállónak kell lennie az időjárási viszontagságokkal szemben, mint például az UV-sugárzás, eső, hó, és a hőmérsékleti ingadozások.
 • Karbantartás igénye: Egyes anyagok, mint a fa, rendszeres karbantartást igényelnek, míg mások, mint a műkő, kevésbé igényesek.
 • Telepítés nehézsége és ideje: Néhány burkolatot, mint például a természetes követ, nehezebb és időigényesebb felhelyezni, amely a munkadíjat is növelheti.
 • Stílus és esztétika: A kiválasztott kültéri falburkolat dizájnjának összhangban kell lennie az otthon általános megjelenésével és stílusával.
 • Tartósság és élettartam: Fontos mérlegelnünk, hogy mennyire tartós az adott burkolat, és mennyi ideig őrzi meg szépségét.
 • Költségvetés: A költségvetés meghatározza, milyen anyagok közül választhatunk. Fontos figyelembe vennünk az anyag és a felhelyezés költségét is.

Az ár összetevői

 • Anyagköltség: Ez magában foglalja a kiválasztott kültéri falburkolat anyagának árát, amely változó lehet az anyag típusától és minőségétől függően.
 • Munkadíj: A felhelyezési munka költsége, amely függ a projekt bonyolultságától, a szükséges munkaórák számától, és a szakember díjszabásától.
 • Kiegészítő anyagok: Ez magában foglalhatja a ragasztókat, fugázó anyagokat, impregnáló szereket és egyéb kiegészítőket, amelyek szükségesek lehetnek a felhelyezéséhez.
 • Karbantartási költségek: Hosszú távon a burkolat karbantartási költségei is hozzáadódnak az összköltséghez.
 • Időtényező: Az idő, amely a felhelyezéshez szükséges, befolyásolhatja a teljes költséget, különösen, ha a munkadíj órabérben van meghatározva.

Ezeket a tényezőket figyelembe véve tudunk a legjobban dönteni a kültéri falburkolatok között, hogy a kiválasztott burkolat megfeleljen mind az esztétikai, mind a funkcionális igényeinknek, valamint a költségvetésünknek.

Természetes kőburkolat

A természetes kőburkolat egy lenyűgöző és időtálló falburkoló anyag, de magasabb költségekkel és hosszabb telepítési idővel jár. A kövek nehezek, így a szállításuk és felrakásuk is költséges lehet. Továbbá a fugázást és az anyag impregnálását is figyelembe kell vennünk a hosszútávú tartósság érdekében.

Előnyök: elegáns, időtálló.
Hátrányok: magasabb ár, hosszabb felhelyezési idő, nagy súly.
Árkategória: magas.

Kerámia vagy csempe

A kerámia vagy agyag csempék széles szín- és mintaválasztékot kínálnak, és nagyon mutatósak falburkolatként. Kültéri falburkolat céljából talán ritkábban látni, de érdemes megfontolnunk. Könnyebbek, mint a természetes kő, így telepítésük gyorsabb és olcsóbb lehet. Viszont törékenyebbek, így óvatos kezelést igényelnek. Ez talán befolyásolhatja a tartósságukat is. Nagyon szép választás, de a fugázás itt is gondokat okozhat hosszútávon.

Előnyök: széles választék, időjárásálló.
Hátrányok: törékenyebb, felhelyezési ideje változó.
Árkategória: közepes.

Fa falburkolat

A fa falburkolat meleg és természetes hatást kölcsönöz, de rendszeres karbantartást igényel az időjárás okozta károk elkerülése érdekében. Közepes árkategóriába tartozik, de a karbantartási költségeket is figyelembe kell vennünk.

Előnyök: természetes megjelenés.
Hátrányok: rendszeres karbantartás szükséges.
Árkategória: közepes – magas.

Műkő vagy beton burkolat

Ez a burkolat típus sokoldalú és kedvező árú, bár a természetes kőhöz képest kevésbé elegáns. Strapabíró, viszont a szín és textúra idővel kophat.

Előnyök: sokoldalú, kedvező ár.
Hátrányok: kevesebb természetes hatás, olcsóbb kinézet.
Árkategória: alacsony – közepes.

Szemcsés falazati színező

A szemcsés falazati színezők gyors és költséghatékony kültéri falburkolat. Egyszerűen alkalmazhatóak, viszonylag tartósak, de kevésbé texturáltak, mint a hagyományos klasszikus falburkolatok.

Előnyök: egyszerű alkalmazás, költséghatékony.
Hátrányok: kevesebb textúra és mélység.
Árkategória: nagyon alacsony.

Szeletelt tégla

A szeletelt tégla rusztikus megjelenést és tartósságot kínál. Nehézsége miatt a felhelyezése költségesebb lehet, és a fugázásra, impregnálásra is oda kell figyelnünk. Mindezek mellett nagyon sokan burkolnak szeletelt téglával, hisz csodálatos hangulatot kölcsönöz a környezetének. A tégla az egyik legkedveltebb kültéri falburkolat minta.

Előnyök: klasszikus rusztikus hatás.
Hátrányok:a felhelyezési idő hosszabb; fugázás és impregnálás szükséges, nagy súly.
Árkategória: közepes.

AMK dekor falburkolat

Az AMK dekor falburkolat modern, egységes és időjárásálló. Könnyű felhelyezése és közepes árkategóriája kiváló választássá teszi a kültéri falburkolatok világában. Modern, mégis természetes hatású, dekoratív megjelenése vonzóvá teszi.

Előnyök: modern, egységes és időjárásálló, gyors felhelyezés.
Hátrányok: valamelyest kevésbé természetes hatás.
Árkategória: közepes.

Facebook
Email
Twitter

Dekoratív falburkoló paneleink

 • amk-dekoratív-falburkolat-002

  AMK – halvány szürke falburkolat MIX-002

  7,990Ft
 • amk-tégla-mintás-falburkolat-mix-410

  AMK – terrakotta falburkolat MIX-410

  7,990Ft
 • amk-dekoratív-falburkolat-300

  AMK – barna falburkolat MIX-300

  7,990Ft
 • amk-tégla-mintás-falburkolat-mix-100

  AMK – homokbarna falburkolat MIX-100

  7,990Ft